Diken dala, dal yaprağa, yaprak goncaya hayran! Dal dikensiz, yaprak dalsız, gonca yapraksız olmaz! Nefis can'a, can bedene, bedense ruha hayran! Can nefissiz, beden cansız, ruhsa bedensiz olmaz.!

İnsan Badenin Kadehidir!


nahnu kasemna da bulmuşuz pay ını çark-ı kaderin
eylemez insaf ile gayret murğ-ı anka olsada emelin
gel ey gönül gel kuşeyi gamda bul kendini
ne ah eder çare gurbete, ne vuslattır bedelin.
bu nasıl bir leb i gamzedir ki olmuş piyale bade i aşka
can alır cam sunar o dili dilber ey gönül, giriftarız cem i aşka
ta ezelde sunmuş saki-i felek sevad-ı nücumundan bir yudum
eylemiş ehli harabat ki gönül düş olmuş bunca derd ile ah’a

Kaderin çarkından bize düşen payı Nahnu Kasemna da bulmuşuz. Murğ, kuş demek. Murğ-i Anka, Anka kuşu. Senin arzun Anka kuşunu bulmak olsa da, senin gayretin buna fayda etmez. Gel gönlünün gam köşesinde bul kendini… Gurbette olmakla vasıl olmak birbirinden ayrı şey değil. Vuslattan kasıt buluşmak, ayrılık ile buluşmak aslında aynı şeydir. Aşığa vuslatta bir, hasrette bir. Esas olan aşktır. Asıl olan Aşk’tır. Ha gurbet, ha vuslat neyi değiştirir ki! Leb-i Gamze, yanak çukuru. Bu nasıl bir gamzedir ki Aşk şarabına kadeh olmuş. Can alır, cam sunar. Cam da kadeh demektir. Camdan kasıt dolu kadehtir. Yani kişinin canını alır, aşkını verir. Kadehten maksat aşk badesidir. Lakin onu verdiği zaman seni alır senden, esir eder! Aşkın mahkûmu eder seni bir kadeh şaraba, Cem-i Aşka gelir sonunda, tutulmuş aşkın vuslatına. Bardağın içindeki suyla bardağı ayrıştırabilir misin? Ayrı tarif edebilir misin? Hayır, bu bir bütündür. Ama bunu içtiğin andan itibaren her zerrende bu var. Can-ı Cem, birlik kadehi, Vahdet kadehi. Bu kadehten sana düştüğü andan itibaren Cam-ı Cem oluyorsun. Ama kadeh sen oluyorsun bu sefer.
“İNSAN BADENİN KADEHİDİR ASLINDA”! Aşk kadehidir. İnsana baktığında gördüğün nedir? Ona bir bak bakalım!
Sevad-ı Nücum, yıldızların gölgesi demek. Ta ezelden sunmuş saki, Nahnu Kasemna dediğimiz şey bu işte. Saki feleğin sunduğundan sana düşen pay, Allahın takdiri.
Allah sana onu takdir etti, bana bunu takdir etti!
Ne sen benim diye sevinirsin, ne ben senin diye üzülürüm, yerinirim. Ne var peki geriye?
Allah dilediğini istediği gibi yapar!!
Herşeyi Cenabı Hakkın takdiri içerisinde bilmek çok güzel bir şey!
Merak edip sorduğunuz hiç bir soru cevapsız kalmaz. Bu şahsa özel bir şey değil... Ama insanlar samimi olmadıkları için mahrum kalıyorlar. Yahu sana gelmek çok istiyorum, gel o zaman! Niye gelmiyorsun? Yalan söyleme, istemiyorsun, istersen gelirsin! Esas bu mesele! Yahu bir türlü nasip olmadı! Yalan söyleme, nasibin üstüne atma, gayret etmedin.
Neydi gayret?
“eylemez insaf ile gayret murğ’i anka da olsa emelin”
Eğer hakikaten gayret etmiş olsaydın, o Anka kuşu seninle beraber olurdu!
Veya sen Anka kuşu olurdun!
Ama insafın yok ki, gayretinde kalmamış..Ondan sonra Murğ’i Anka’nın peşine düş! Zümrüdü Anka’yı merak et!
Acayip olan, pek çok şeyi bildiğimiz halde “gayretimiz” yok! Acayip olan bu!
O kadar basit ve rahat ki, öyle olmasına rağmen, gayret noksanlığından ya da hercailikten yani derler ki; “Aşığa bir gül, hovardaya bir bahçe bülbül” ..Biz gönül hovardasıyız. Halbuki aşık olana aşık-ı sadık olana bir tane gonca kafidir, yeter!
Nedir o?
H.z.Peygamber efendimiz.
Hadi dedik ki bizim gönlümüzün sahrası o kadar geniş değil, biz biraz daha dar yerde, biraz daha gücümüz yettiğince hareket edelim..
Bizim gönlümüze tercüman olacak baktığımızda kendimizi bulacağımız bir ayna ile iktifa edelim. Onu gördüğümüz zamanda, aynaya baktığımızda gördüğümüzden mutsuz oluyoruz, hâlbuki KENDİMİZDEN İBARET GÖRDÜĞÜMÜZ!
Aynada insan başkasını seyreder mi? Aynaya baktığında başkasını mı görürsün?
Yok! Peki niye mutsuzun, o zaman gördüğünü düzelt!
Parlat! Cilala!! Kalayla!!!
Baktığın zaman hiçbir şey yapamasanda başını öne eğ “HAYÂ ET”!
İşte kişiyi yücelten tevazu budur. Tevazuun hakikati de O!
Cenabı Hakkın bize nasip ettiği nimetlerden memnun olunmamasına rağmen ancak Cenabı Hak adına iktifa edebilmek..Emanetçi olduğunu asla unutmamak!
HAYIR, SAĞLIK VE SELAMETLE DÜNYA VE AHİRET SAADETİ DİLEYEBİLMEK MARİFET.

Salih İslamboli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder