Diken dala, dal yaprağa, yaprak goncaya hayran! Dal dikensiz, yaprak dalsız, gonca yapraksız olmaz! Nefis can'a, can bedene, bedense ruha hayran! Can nefissiz, beden cansız, ruhsa bedensiz olmaz.!

Ey!

TAHT İLE MİSAL OLUR MU SALTANAT, KİŞİYİ SULTAN EDEN BAHTIDIR!

Ey, çul çaput ile, üç beş kuruş servet, boy pos, güzellik ve daha pek çok zail olması muhakkak olan şeylerle kendinde bir hususiyet, üstünlük var zanneden ahmak!!! 

Bir değil bin sarayın olsa her birine ayrı bir taht kurdursan, her gününde ayrı bir elbise sırmalı kaftanlar giysen, harcasan servetleri, etrafına hizmetkârlar doldursan, ba ...şına bir değil bin taç kondursan seni sultan yapmaz hiç biri. 
Hâşâ minel huzur eşeğe altın semer de koysan eşek eşektir. 

Sultan lık bahttadır taç da değildir.
Hele bir de iş maneviyatın sultanlığına gelince senin o gösteriş merakın beş para etmez a cahil.
Sağdan soldan işittiğin üç beş kelime ile etrafına toplanmış bir kısmı ihsana muhtaç, bir kısmı şahsiyete muhtaç, bir kısmı ise saflığın acziyetinden türemiş insanların şakşakası seni aldatmasın.


Kişiyi sultan eden tahtı değil bahtıdır, bu sırrı anlarsan eğer baht sahiplerinin haline akıl erdirebilir, yalandan taht kurma sevdasından belki vaz geçersinde akıbetin hayır olur.
Haset, insanı, ateşin odunu tükettiği gibi tüketir dedi, o bahtı güzel, tahtı iki âleme kurulmuş MUHAMMED s.a.v. Gel sende O' nun tahtının etrafında ol, kendine taht kurma sevdasından vaz geç ki kıymetli olasın.


İblisin işi kendi kibrini âdemoğluna giydirmektir! Böylece RABBİN huzurunda aldığı izinle kandırırım dediklerini yoldan çıkartıp enaniyet elbisesiyle kirletmektir. Sıyrıl varlık elbisesinden ve mahvet benliğini, işte o zaman sultanların yolunda yürüyebilirsin, onların yolunda yürüyenler o tahtın aşinalarıdır ve sen aşina olduğunda aslında senin o sultanlara aşina olduğunu görürsün. 

Bu söylediklerim sakın öfkelendirmesin seni, zira öfke şeytandandır. Düşün ve tefekkür et, bak bakalım bu söylenenler sende varmı? Yoksa zaten senin için değil, amma varsa eğer ve rahatsız olduysan eyvah!
Belki daha yazılacak pek çok şey var,lakin bunu anladıysan ve tahlil edebiliyorsan yeterde artar bile,her söylediğimiz kendi nefsimize ibrettir vesselam…


İslamboli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder