Diken dala, dal yaprağa, yaprak goncaya hayran! Dal dikensiz, yaprak dalsız, gonca yapraksız olmaz! Nefis can'a, can bedene, bedense ruha hayran! Can nefissiz, beden cansız, ruhsa bedensiz olmaz.!

CENABI HAKKIN YARATMASI KULLARININ İHTİYACINA BİNAEN DİR.

CENABI HAKKIN YARATMASI KULLARININ İHTİYACINA BİNAEN DİR.
Yani burdan anlaşılması gereken en önemli mesele, ALLAH AZZE VE CELLE HZ.her yarattığını kulları için yaratır.Bu sırrı bilmektir asıl olan,bu sırrı bilerek kulluğun manasını idrak edebilmektir.

Neden, nasıl, niye, ne zaman vs gibi soruların tamamı insan aklının acziyetinin eseridir.O akıl, ALLAH SUBHANEHU VE TEALA'NIN bu sorulara muhatab olmadığ...ını anladığı an kulluğun ne şekilde olmasını anlıyabilir.
Varlık her an ve halde RABBİNE muhtac dır,o nun yaratmasına ve ihsanına muhtac dır,bu ihtiyacını giderebilmesinin tek yolu ise YARADAN RABBİNE ilticadır. 
Aklın meydana getirdiği her eser ancak RABBİN dilemesiyle olur. İşte varlığa ait her sorunun dayanacağı son nokta insanoğlunun ihtiyacıdır, yani bütün soruları sorsanız ve her biri için cevaplar arasanız asla tükenmez ve tekrar eden sorularla karşı karşıya gelirsiniz.halbuki ALLAH c.c ın yaratma kudretinde zatına ait bir şey yoktur,o nun yaratma kudreti yarattıklarıyla ilgilidir,bizler o na olan ihtiyacımızı asla nefsimizle ilişkilendirmeksizin bütün görebilmeliyiz ki Cenabı Hakkın yaratma kudretinin tecellisine mazhar olabilelim.
Var etti ! ve sonra varlığından haberdar etti, sonrasında ise bizlere nasıl olmamız ve olmamamız hakkında bilgi verecek Resuller, Nebiler tayin etti, o Resul ve Nebileri doğrulayan semavi haberleride içerisinde tutan kitaplar ihsan etti. Kullarının dilek ve dua larına zatını muhatap kıldı ve sizler isteyin ben sizin için yaratayım diyerek müjdeledi.
İşte bu yaradış ve kabul ALLAH C.C ın kullarına en büyük rahmetidir.
vesselam.
 
İslamboli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder