Diken dala, dal yaprağa, yaprak goncaya hayran! Dal dikensiz, yaprak dalsız, gonca yapraksız olmaz! Nefis can'a, can bedene, bedense ruha hayran! Can nefissiz, beden cansız, ruhsa bedensiz olmaz.!

bu dünya şaşası

Bu dünyanın şaşasına gösterişine kendini kaptıranlar, kim ki bu dünyada hırs sahibidir onun ahiret hayatıyla artık alakası kalmamıştır. Bu dünya hayatını ihtirasıyla yaşayanların, ahiret hayatı talepleri ne olabilir ki..ne dedik, oğlan babasının mezar taşına yazdırdı:


dedi ki; 

mal bıraktın, mülk bıraktın, üşüştük,
biz üç kuruş para için dövüştük,
kavga ile riya ile bölüştük,
mezarında huzur ile yat baba..
evlatların etsinler diye rahat,
yemedin geçindin kıt kanaat,
evladından sana olsun nasihat,
o dünyada malın varsa sat baba..

Şimdi bu dünyanın yalancı olanına ihtiras gösteripte, ahiretin gerçeğinden uzak kalanın aklına ne denir ki..Ahmak denir. Efendim diyor ne yapalım, dünyadan vaz mı geçelim, dünyayı terk mi edelim. Yoo..yook..Paran olduğu halde, her şeyi almaya muktedir olduğun halde, doydum diyorsun yemek yiyince ..İşte bu dünya hayatı doyup doymamakla alakalı..İnsanı ihtirasa sürükleyen şey doydum diyememek. Eskiden ecdadımızda bir usul vardı, müşteri çarşıya gittiğinde esnaf siftahı etmişse komşum yapmadı git ondan al derdi..Müşterisini komşuya sevk ederdi, bu ahiret hayatını göz önüne alarak olur ancak, yoksa açgözlülük yapan insan ayağına gelmiş müşteriyi geri çevirir mi.. Her yaptığında ahirete ne götüreceğini hesaplamalı insan..Namaz kılıyoruz bu dünya için mi, oruç..Bu dünya için mi, yaşıyoruz bu dünya için mi, hayır! Asla bu dünya için yaşamıyoruz, her nefs ölümü tadacaktır, ondan geldik ona döneceğiz,ona geri çevrileceksiniz..

"Kısa bir yolculuğa çıkacak adam evdeki eşyasını sırtına yükler mi?"

İslamboli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder